Angstige patiënten

Bang voor de tandarts

Bent u bang voor de tandarts? Dan bent u beslist niet de enige! Bijna niemand gaat voor z’n plezier naar de tandarts. Daarom bent u bij ons aan het juiste adres. Onze behandelaars hebben veel ervaring in de omgang met angstige patiënten van alle leeftijdscategorieën.

foto van kind bij tandarts

Angst bij kinderen

Angst bij kinderen kan voorkomen worden door uw kind al zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts/mondhygiënist. Uw kind kan dan al een beetje wennen aan de stoel. Zo neemt de kans af, dat er later angst ontstaat. Moet uw kind een behandeling ondergaan? Doe dan geen valse beloften, want dan voelt een kind zich verraden. Uw kind achteraf belonen omdat hij/zij het zo goed heeft gedaan, is wel goed. Tevens komt het nog vaak voor dat één van de ouders ook een angst heeft voor een tandartsbezoek en of behandeling. In dit geval adviseren wij dat de ouder die hier geen problemen mee heeft, meekomt bij uitgebreide behandeling. Mocht u als angstige ouder zelf een behandeling moeten ondergaan, neem in dit geval gelieve uw kind niet mee om verdere angst bij het kind te voorkomen.

Binnen onze praktijk nemen onze mondhygiënisten extra tijd voor kinderen en met name angstige kinderen. In samenwerking met u en uw kind zorgen zij ervoor dat uw kind uiteindelijk met een glimlach de praktijk weer verlaat. Wij werken daarom ook met het Tell-Show-Do methode. Dit houdt in dat alles wat wij doen eerst verteld wordt, we vervolgens alles buiten de mond laten zien en dan ten slotte rustig starten met de behandeling.

foto van kind bij tandarts

Wat kunt u zelf doen aan uw angst?

  • Vertel tijdens uw intakegesprek of voor de behandeling over uw angsten. Zo kunnen wij rekening houden met uw wensen en ervaringen.
  • Luister vooral niet naar ervaringen van anderen; mensen overdrijven graag.
  • Bel van tevoren over wat de tandarts gaat doen of schrijf dit op en vraag het vóór de behandeling.
  • Bent u bang voor pijn? Spreek dan met uw behandelaar een teken af, zoals de hand opsteken. We kunnen de behandeling dan even onderbreken. Zo heeft u het gevoel een deel van de situatie in eigen hand te hebben. Is de behandeling toch erg gevoelig? Dan kunnen we altijd nog plaatselijk verdoven.

Wat kan uw behandelaar doen om uw angstgevoel weg te nemen?

  • Goed naar u luisteren, meer tijd voor u nemen en de behandeling goed uitleggen. Zo weet u wat er komt.
  • Bij de eerste afspraak alleen kijken en foto’s maken.
  • U geruststellen en uitleggen wat u in de toekomst kunt verwachten.
  • Tijdens de behandeling precies vertellen wat hij/zij doet en dit laten zien.
  • Stoppen met de behandeling zodra u een hand opsteekt en niet méér behandelen dan afgesproken is.
  • U afleiding geven door over leuke dingen te praten. In onze praktijk beschikken wij over een televisie boven de behandelstoel. U kunt zelf bepalen welk programma u wilt bekijken.